divendres, 9 de gener del 2009

Copa del Rei

L'any ha començat carregat de partits. Tenim copa de rei per donar i vendre durant unes quantes setmanes.
Dimarts l'equip de Guardiola va donar una altra lliçó en el Calderón, quan les coses van bé qualsevol invent funciona a la perfecció, i van deixar “sentenciada” l'eliminatòria. Messi no és el millor del món perquè és d'un altre món. L'argentí va demostrar que va sobrat de talent i que quan pitja l'accelerador sentència el partit. A Leo només li faltava marcar gols per acabar d'esclatar.
Ahir es van jugar 5 partits. El Deportivo es va ficar a l'eliminatòria gràcies al gol que va marcar Omar Bravo en els últims instants de l'encontre. Aquests dies he llegit que Manolo Jiménez es jugava el càrrec enfront al Deportivo, penso que ni perdent els dos pròxims partits se’l cessi i si això ocorre voldrà dir que el futbol cada vegada aquest pitjor. El Betis va deixar mitja eliminatòria sentenciada al guanyar per la mínima a Irun. L'Espanyol segueix amb la seva ratxa dolenta i haurà d'estrènyer com local per passar a quarts, es van deixar remuntar en Ejido i van perdre per 3-2. El València i Racing, van empatar a 1, s'ho jugaran tot a la volta i el Sporting va donar vida al Valladolid en els últims instants, Cannobio va marcar el 3-1 en el minut 90.
Avui es disputen els altres dos partits de l'anada de vuitens. Destacar l'Osasuna-Athletic de Bilbao.
Però aquest post no l’he escrit per fer un resum del succeït en els vuitens de la copa del rei, sinó per demanar que es canviï l'actual format de la copa i donar possibles alternatives.
No se quan s'asseuran els equips i federació per canviar l'actual sistema, però se n’haurien de donar vergonya de que la cosa duri tant. Cada any la copa perd més interessés. Sort que en les últimes edicions hi ha algun equip gran a les rondes finals, perquè del contrari… “ningú” miraria la copa.
Les eliminatòries a doble partit són interessants i apassionants, però als equips immersos en competicions europees no els interessa aquest sistema, o si?
En l'actualitat es juguen moltes competicions, per la qual cosa la càrrega de partits és enorme. Els grans a l'hora de descartar una competició, mai es diu però se sap, sempre elegeixen la Copa. Als seus aficionats, com és normal, els agrada molt més jugar uns quarts de final de la Uefa o la Champions que disputar uns quarts de final de la copa del rei i als clubs també els interessen més les competicions europees, treuen més diners en cada partit.
Conclusió: la copa oblidada degut, en gran part, que és molt difícil poder fer una bona campanya en tres competicions. Però això canviaria amb només alguns retocs:

Si la copa passés de jugar-se a anada i tornada a disputar-se a partit únic:


L'emoció estaria assegurada en tots els partits.
Els aficionats acudirien en massa a veure els partits ja que serien com finals. No com ara, que en gairebé tots els partits de tornada no hi haurà ni l'apuntador.
Els grans s'estalviarien la meitat de partits, pel la qual cosa no deixarien la competició de banda. Guanyar la copa del rei salva la campanya a la majoria. Amb aquest “nou” model amb menys esforç traurien el doble.
També permetria que els equips petits tinguessin més opcions de donar alguna sorpresa i que arribessin més lluny.
La seu dels partits s'hauria d’elegir, segons la meva opinió, per sorteig. Res de mirar qui és l'equip petit o l'equip gran, tot el món amb igualtat de condicions.

També modificaria els equips participants en el torneig. Deixaria participar a equips de 3ra divisió. Per exemple: podrien jugar els 8 primers de cada divisió. Un total de 264 equips, molts més que ara, podrien participar a la copa del rei. Les dues primeres rondes serien entre equips de segona B i tercera. En la tercera ronda s'afegirien els de segona divisió i en la quarta els de primera, serien els trenta docents de final. Un equip de primera amb només guanyar 5 partits es ficaria a la final. Ara ha de disputar gairebé el doble.

Una altra cosa que s'hauria de canviar, en això ja incloem a la UEFA, és que el guanyador de Copa hauria de tenir accés a la Champions o almenys a la fase prèvia. Amb això ja acabaríem de donar-li l'empenta final a una copa que enamoraria als aficionats i interessaria als propietaris.

Molts països ja utilitzen aquest model: Anglaterra, França… en els que la copa no és una competició menor i oblidada, sinó un títol amb prestigi i que té emoció des de les primeres rondes.

Aquest seria el meu model/idea de la futura Copa del rei. Tinc clar que jo ni pinto res en aquest món, però penso que amb aquests canvis tots sortirien guanyant: clubs petits, clubs grans, aficionats, propietaris… per això que no entenc:

Per què no es canvia l'actual model de la copa del rei? Qui està interessat en mantenir-lo?

8 comentaris:

Alba ha dit...

La veritat es que el model de Copa del Rey a espanya necessita un canvi d'aire. Jugarse totes les rondes a partit únic farian que augmentés l'emoció de cada eliminatoria per molt que fossin dos equips de diferents categories.
Salutació

Anònim ha dit...

Que bueno que te gusten mis camisetas, un abrazo desde Argentina!!


Saludos

Walter
http://www.fotolog.com/caradepollo_09

Albert ha dit...

Possiblement jo també ho canviaria. Però hi hauria un problema: si juguen dos equips de primera, on es juga el partit?

Potser seria una bona opció que la Copa del Rei només la juguessin tots els equips de segona i els de primera que no juguen a Europa. I el guanyador ja jugaria la Supercopa contra el campió de Lliga (aquest també a partit únic).

Però en fi, fins que no sigui president de la Federació... jajaja

Salutacions!

Biel Selles ha dit...

Bon dia , aquesta es la primera vegada que entro al teu blog y m'agrada pero , la meva afició es la musica...
PER FAVOR ENTRA AL MEU BLOG!
Last-rock.blogspot.com
y f'es un comentari y una proposta per el millor grup de rock de tots els temps com Aerosmith ...
Adeu

Anònim ha dit...

Enric, ese idiota que tiene la identidad "clonada" de Tony Blas y te puso de comentario una sarta de idioteces se llama realmente Orlando Pacheco, un colombiano con trastornos mentales que ataca a toda persona que ingresa con un perfil en el blog del verdadero Tony Blas (tristelme10.blogspot.com).
Lo ha hecho repetidas veces porque no puede sostener con ningún argumento valedero defensa alguna para con el pecho frío de Tristelme. El otro blog al que ingresaste (tristelme1.blogspot.com) es obra del mismo sujeto. Lo creó solamente por su odio enfermizo, pues parece que está perdidamente enamorado de Tristelme (que mal gusto, por Dios!). Aquí tienes el perfil del parásito: http://www.blogger.com/profile/17346990110596279554
Viendo el blog absurdo que creó, y comparandolo con el otro blog falso, te darás cuenta que es el mismo enfermo.
Espero que ahora te quede todo más claro.

Enric Adell ha dit...

@ANONIMO
Es bueno saberlo.
Gracias

Salutacions a tots i disculpeu si no actualitzo el blog, però estic en exàmens.

Grau ha dit...

Molt d'acord amb aquestes paraules. Actualmente, la copa del rei ha perdut molt interés, si comparem amb altres lligues com podria ser la anglesa.

Estaria interessat en un intercanvi de blogs, per no pendren's. Així que et posu a "webs amigas".

Salut!

http://hevueltoamentir.blogspot.com

Riikii ha dit...

La copa del rey necessita una rentada de cara.

Abraçada