diumenge, 21 de desembre del 2008

Fran


La llegenda que he elegit per a aquesta setmana és Francisco Javier González Pérez, “FRAN”. També era conegut com a “O Neno”. Va ser un jugador que va marcar un abans i un després en la història del Deportivo i del futbol gallec.

Fran no era un jugador que destaqués per tenir una velocitat endimoniada però si per la seva excel·lent tècnica, per un gran toc de pilota, una gran visió de joc i per fer uns grans centres des de l'esquerra. Jugava d'interior esquerre però alguna vegada també se’l va utilitzar de mitja punta.
Fran va néixer el 14 de juliol de 1969 en Carreira (La Corunya, Galícia). Tota la seva trajectòria com a professional la va desenvolupar amb la samarreta del Deportivo de la Corunya. L'equip i ell jugador van créixer de la mà i els dos junts van aconseguir escriure una impressionant llegenda. També va jugar amb la vermella, però només ho va fer en 16 ocasions. Una xifra molt baixa tenint en compte la seva gran qualitat.
La seva trajectòria va començar en el 88 quan el Deportivo estava a segona. Però van ascendir a la primera divisió i de la mà del mític Arsenio Iglesias es va crear el Súper Depor. Aquell equip va enamorar a tots els aficionats pel seu gran joc i Fran era una de les seves referències. En la temporada 92/93 Fran és elegit com a millor jugador espanyol de la lliga.
El seu primer títol va ser la Copa del Rei del 95 i a l'inici de la temporada següent guanyen la súper copa d'Espanya.

Després d'aquests triomfs Fran i el Depor van estar uns anys sense guanyar res, però l'any 2000 va ser un any per a recordar. Fran va aconseguir entrar en la convocatòria per a l'Eurocopa del 2000, la seva únic presència en un gran torneig, i va alçar el seu primer, i únic, títol de lliga. Després de l'Euro va guanyar la Súper copa d'Espanya.
Però si el 2000 va ser el millor any de la història dels gallecs el 2002 Fran i els seus companys van tornar a escriure, en lletres de l'or, la seva particular llegenda. Van guanyar al Madrid al bernabéu a la final de copa del rei, el “centenariazo”, contra tot pronòstic. L'agost del 2002 Fran va aconseguir el seu últim trofeu com a professional, la Supercopa d'Espanya.
Va jugar més de 400 partits a primera divisió i malgrat no ser un gran golejador va marcar 44 gols en la màxima categoria del futbol espanyol.
A Europa Fran i el seu Deportivo van donar grans dosis de bon futbol, la millor i la més recordada és la del 6 d'abril del 2004 davant el Milà. Els d'Irureta van guanyar 4 a 0 al Milàn a Riazor i es van ficar en semifinals de la Champions. Fran va marcar l'últim gol cosa i els gallecs van remuntar el 4-1 de San Siro. Però en la següent ronda la sort no els va acompanyar i el Porto de Mourinho, Maniche, Deco i companyia els va superar per la mínima. Guanyar la Champions hagués estat el colofó final a la gran carrera de Fran.
Al llarg de la seva carrera Fran va poder abandonar la Corunya destí a la capital o Barcelona, però per uns motius o per altres, el destí va voler que fora profeta en la seva terra.
El Juny de 2005 es va retirar després de 17 anys vestint els colors del Deportivo. Els aficionats del Deportivo i els de la resta del continent sempre tindrem en ment a aquell gran jugador que va formar part del millor Deportivo de la Corunya de la història.

3 comentaris:

Bocha ha dit...

Lo que es el mundo de los blogs, llenos de unos hermosos sitios como este, que linda tu página, te gustaría intercambiar links??

Saludos

www.abran-cancha.blogspot.com

Albert ha dit...

Quin jugadoràs! Encara recordo el mal que feia a totes les defenses per la banda esquerra.

Per cert, en aquest partit contra el Porto, van expulsar Andrade(si no recordo malament) per haver donat una colleja a Deco. Però li va donar perquè eren amics (Deco i Andrade) i l'àrbitre es va pensar que li havia donat una bofetada. En fi...

Salutacions!

Alba ha dit...

Un bon jugador; va ser una època dorada pel Deportivo de la Coruña.
Salutacions